Pampelišky nejsou jen plevel!

Publikováno v sekci Zdraví



Pampeliška neboli smetánka lékařská je nejčastěji považována za nepotřebný plevel a zbytečnou rostlinu, která hyzdí pěstěné anglické trávníky. Opak je ale pravdou. Z pampelišek se dá vyrobit celá řada produktů, která nejen dobře chutná, ale také se vyznačuje blahodárnými účinky například na játra, žlučník a trávicí systém. Vydejte se i vy na louku plnou těchto žlutých kvítek a nasbírejte si pořádný košík hlaviček, které představují hlavní surovinu do většiny pampeliškových domácích pochutin.

Lahodný med za pár korun

 med

Z pampelišek můžete vytvořit vynikající med, který patří již k tradičním produktům jara. K výrobě medu potřebujete zhruba 300 plně rozvinutých květů pampelišek, které v hrnci zalijete jedním litrem vody. Přivedete k varu a necháte vařit cca 10 minut. Po odstavení vložíte do směsi 2 nakrájené citróny i s kůrou a necháte celý jeden den luhovat. Druhý den si směs přecedíte, vymačkáte odvar z pampelišek i citrónů a přidáte kilogram cukru. Pak se směs znovu přivede k varu a vaříte půl hodiny až dvě nebo tři hodiny, což záleží na výsledné hustotě, kterou chcete získat.   Během vaření stačí med míchat pouze občas, není potřeba u něj nutně stát. Vyrobený med nalijete do sklenic a překlopíte dnem vzhůru. A hotovo! Výborný med, který si můžete vychutnávat jen tak nebo v čaji je na světě.

Pampeliškové v kuchyni

 včela

Kromě medu můžete vyrobit pampeliškovou šťávu, víno, čaj nebo čerstvě utržené listy použít do salátu. Využít se dá také kořen a to například na čaj. Pampelišky mají mnoho pozitivních účinků, které tělo jistě ocení. Proto přestaňte vnímat smetánku lékařskou jako zbytečný plevel nebo kytičku, ze které můžete uplést věnec a začněte využívat její sílu. Ne nadarmo má v názvu lékařská. Rozběhněte se na louky a posbírejte si tento žlutý poklad, kterého je ještě díkybohu dostatek.

Autor úvodního obrázku: Swallowtail Garden Seeds

Autor obrázku v textu:  milly and tilly

Autor obrázku v textu:  Moon Shine Photography




Líbil se vám tento článek?

Štítky: , , , , , , , ,

Vložit komentář